Osaajapula on jo arkea monessa työyhteisössä – ratkaisuksi kansainvälinen osaaja?

Vieraskielisten osuus työllisyys- ja kasvupalvelujen asiakkaista Tampereella on lähes viidennes. Samaan aikaan yritykset kamppailevat työvoimapulan kanssa. Voisivatko kansainväliset osaajat olla ratkaisuna osaajapulaan?

Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelujen heinäkuun tilastoissa vieraskielisiä asiakkaita (muu kuin suomi tai ruotsi äidinkielenä) oli Tampereella 3600 ja Pirkanmaan alueella 4325. Kaiken kaikkiaan asiakkaita on Tampereella 18 124 ja Pirkanmaalla 29 031. Näin ollen vieraskielisten osuus työllisyys- ja kasvupalvelujen asiakkaista Tampereella on lähes viidennes. Samaan aikaan yritykset kamppailevat työvoimapulan kanssa. Voisivatko kansainväliset osaajat olla ratkaisuna osaajapulaan?

Olimme International House Tampereen ja Entergr8- hankkeen voimin mukana Sitomon koordinoimassa HR Tampere MeetUp -tilaisuudessa, joka kokoaa yhteen alueen HR-henkilöitä. Tilaisuudessa Kaisa-Liisa Raiskinmäki Raami Arkkitehdit Oy:stä jakoi yrityksen kokemuksia kansainvälisten osaajien rekrytoinnista. Entergr8 -hankkeen Tarja Liljeroos Takkista esitteli hankkeessa kehitettyjä kohtaannuttamisen palveluita, joita on suunniteltu ja toteutettu yhdessä hankkeen toisen asiantuntijan, Spring Housen Anne-Mari Kaapun kanssa. Jani Tamminen Tampereen kaupungilta kertoi International House Tampereen kautta saatavista kansainvälisen rekrytoinnin palveluista.

Kansainvälisen osaajan rekrytointi ratkaisi osaajapulan

Raami Arkkitehdit Oy on perustettu vuonna 2000 ja ensimmäinen kansainvälinen osaaja rekrytoitiin taloon vuonna 2015. Tällä hetkellä yrityksessä on yhteensä 40 työntekijää Suomesta, Brasiliasta, Venäjältä, Vietnamista, Ranskasta ja Argentiinasta ja jokainen työntekijä, joka on tullut, on myös jäänyt yritykseen pidemmäksi aikaa. Ensimmäinen kansainvälisen osaajan rekrytointi lähti aidosta tarpeesta, sillä osaajia ei ollut riittävästi saatavilla suomalaisista. Tällöin valittiin paras hakija, brasilialainen Juliana. Nykyisin hyviä hakijoita tulee runsaasti yrityksen oman henkilöstön verkostojen kautta.

Kaisa-Liisa näkee hakijan oman verkostoitumisen yhdeksi avaintekijäksi työllistymisessä. Osaajien osaamisen näkyväksi tekeminen ja verkostoitumismahdollisuuksien lisääminen onkin yksi julkisen sektorin tärkeimpiä tehtäviä. Tampereen seudulla tähän on luotu Talent CV Gallery. Siellä kansainväliset osaajat voivat julkaista CV:nsä ja yritykset avoimia työpaikkoja. International House Tampereen tapahtumakalenterissa julkaistaan alueen verkostoitumistapahtumat.

Tuettua ja maksutonta palvelua on paljon

Yhteiskuntaan integroituminen vaatii kielen oppimista ja tätä tulisikin työyhteisössä tukea vahvemmin. Onneksi tähän on saatavissa Ely-keskuksen tukemaa koulutusta ja valmennusta. Alueen palveluntarjoajat löytyvät koottuna Palvelualusta.fi -sivustolta. Alustalta voi katsoa jo suuntaa antavaa hinta-arviota eri kokoisille ryhmille ja yrityksille.

Ensimmäisen kansainvälisen osaajan rekrytointi vaatii myös työyhteisöltä ja työkulttuurilta joustavuutta. Kantaväestöön kuuluvien tulee opetella kuuntelemaan eri tavalla suomea puhuvia ja korjata myös omaa kieltään selkeämpään suuntaan. Myös tähän on saatavissa työyhteisövalmennusta ja työpaikkaohjaajakoulutusta vieraskielisille esimerkiksi Tredun että Takkin valikoimista. Entergr8 -hankkeen toimenpiteistä hyviksi havaittiin muun muassa ohjeiden läpikäynti selkokielellä ja kielituki työpaikalla sekä kirjallinen ja kuvallinen perehdytysmateriaali.

Estääkö yleinen ilmapiiri rekrytointeja?

Olimme tilaisuudessa kaikki yhtä mieltä, että kansainväliset osaajat tulisi hyödyntää yrityksissä laajemmin ja täysivaltaisemmin. Kuitenkin yhtenä suurimmista esteistä kansainvälisen osaajan palkkaamiselle ja osaamisen täysipainoiselle hyödyntämiselle on yrityksen asiakkaiden vaatimukset.  Asiakkaat haluavat sujuvaa suomenkielistä palvelua, mutta tämä voi rajoittaa työntekijöiden kehittymistä, jos he eivät saa tilaisuuttaa käyttää kieltä myös vaativimmissa työtehtävissä. Pidemmällä tähtäimellä tämä vaikuttaa myös yrityksen kasvumahdollisuuksiin tekijöiden puuttuessa.

Laura Vanzo.

HR Tampere MeetUp 18.08.2022, MOW Supernova Ratina.

Mitä minä voin tehdä?

Meistä jokainen voi olla osaltaan vaikuttamassa tulevaisuuden työelämän rakentamiseen.  Julkisella sektorilla voisimme toimia suunnannäyttäjinä ja palkata työyhteisöihimme enemmän kansainvälisiä osaajia. Kun törmäämme eri tavalla suomea puhuvaan, jaksamme kuunnella ja autamme tarvittaessa löytämään oikeat sanat. Olisi myös ensiarvoisen tärkeää ymmärtää, ettei eri tavalla suomea puhuva ole epäpätevämpi tai kykenemättömämpi työhön. Kansainväliset osaajat ovat kasvumme tae ja mitä pikemmin pystymme heidän potentiaalinsa hyödyntämään, sitä paremmin pärjäämme myös kansainvälisessä kilpailussa.

Ota meihin yhteyttä:

www.internationalhousetampere.fi
Sähköposti: international@tampere.fi
Puh. +358 41 730 2769
Rautatienkatu 10, 33100 Tampere
Aukioloajat: Arkipäivisin klo 9.00 – 16.00.

Teksti:
Sari Korju, Entergr8-hankkeen projektipäällikkö
p. 040 356 7979
sari.korju@tampere.fi
International House TampereEntergr8 -hanke
Kansainvälisen osaamisen palvelut, Tampereen kaupunki