Kansainvälinen rekrytointi ratkaisuna osaajapulaan
Haastattelussa Ari Kylänpää, Zebull
Veljesten ja elinikäisten ystävien Harrin, Pekan ja Arin 20 vuotta sitten perustama Zebull on kasvanut kolmen (3) hengen startupista 35 hengen monikulttuuriseksi pk-yritykseksi.
Yhden Zebullin perustajista Ari Kylänpään mukaan kävi hyvin nopeasti ilmi, että ainoa keino kasvattaa tasoite-, maalaus- ja rappaustyöhön keskittyvää rakennusfirmaa olisi laajentaa yrityksen ajattelua ja toivottaa kansainväliset osaajat tervetulleiksi työyhteisöön. Zebull on nykyään ylpeä siitä, että heillä työskentelee useita rappausmestareita Uzbekistanista, Virosta ja Turkista. Ari jakoi avoimesti joitakin alan haasteita:
Hyviä rappausosaajia on hyvin vaikea löytää Suomesta – vain harvat haluavat tehdä tätä työtä. Kokeilimme yhteistyötä muiden maiden ammattilaisten kanssa, ja se osoittautui valtavaksi menestykseksi. Me siis jatkoimme ja jatkamme tätä lähestymistapaa tulevaisuudessakin, koska se on kannattava strategia kasvavalle liiketoiminnallemme ja pätevän työvoiman tuomiselle maahamme!
Arin kanssa käydyssä keskustelussa paljastui mielenkiintoinen yksityiskohta. Toisin kuin Suomesta tulevat jatko-opiskelijat, muista maista tulevat rappaajat eivät tarvitse laajaa käytännön koulutusta, koska he ovat täysin ammattitaitoisia sekä kouluttautuneita, ja voivat aloittaa työnteon välittömästi. Lisäksi Zebull arvostaa valtavasti heidän suhtautumistaan työympäristöön, työn laatuun ja työetiikkaan.
Yksi Arin haastattelun monista kohokohdista oli Zebullin perusasenne kansainväliseen rekrytointin liittyen. Jokaisella haasteella on ratkaisu, jokainen tilanne voi olla mahdollisuus. Huolimatta mahdollisista kieliesteistä, byrokraattisista kaaoksista ja odottamattomista kulttuurieroista, Zebullin perustajatrio keskittyy aina ratkaisun löytämiseen ja liiketoiminnan kasvun asettamiseen mahdollisten esteiden edelle.
Ari kertoi muun muassa, miten osa työntekijöistä ei pysty kommunikoimaan suomeksi tai englanniksi, mutta ymmärtää jonkin verran venäjää.
Hyödynsimme työyhteisömme osaamista ja toimme yhteen pari työntekijää, jotta pystyisimme perustamaan ad hoc -tulkkausryhmän. Ja he ymmärsivät tarpeeksi tehdäkseen työn. Joskus riittävästi on tarpeeksi – muiden suomalaisten yritysten on ymmärrettävä tämä eikä pelätä kansainvälistä rekrytointia kieleen tai kulttuuriin liittyvien esteiden takia.
Zebull jakoi muitakin vinkkejä niiden suomalaisten pk-yritysten tukemiseksi, jotka eivät ole vielä ottaneet ensimmäisiä askelia kansainvälisten osaajien rekrytoinnissa:
- Keskitytään ratkaisuun, ei ongelmaan, kun tehdään yhteistyötä muista kulttuureista tulevien osaajien kanssa.
- Kannusta kansainvälisiä työntekijöitä oppimaan suomea tarjoamalla heille kielikursseja ja mahdollisuuden harjoitella kieltä työpaikalla.
- Ensimmäinen askel on yleensä vaikein. Keskity luotettavien kanavien löytämiseen ensimmäisen kansainvälisen osaajan etsimisessä ja palkkaamisessa. Sen jälkeen pallo alkaa pyöriä ja uudet työntekijät alkavat tuoda omia verkostojaan Suomeen.
- Jaa kansainvälisiä resursseja muiden alan yritysten kanssa – loppujen lopuksi olemme tässä yhdessä.
- Opi kommunikoimaan sama asia eri kulttuureille. Se vaatii huomaavaista tasapainoa ja paljon kommunikointia. Oppiminen ei lopu koskaan!
- Ole reilu. Huolehdi työntekijöistäsi, jotta he voivat pitää huolta yrityksestäsi.
Kuten Ari Kylänpää totesi, noin 20 vuotta sitten Suomen teollisuuden asenne kansainvälistä rekrytointia kohtaan oli hyvin erilainen. Peli on muuttunut. Nykyään se on uusi normaali. Jos Suomessa ei ole tarpeeksi asiantuntemusta yrityksenne kasvattamiseen, miksi rajoittaa vaihtoehtojanne? Kulttuurinen monimuotoisuus on loppujen lopuksi vain etu yritykselle ja työyhteisölle.
Ota ensimmäinen askel kansainvälisessä rekrytoinnissa osallistumalla Ratkaisuja työvoimapulaan -valmennukseen. Maksuton valmennus on tarjolla 30 pirkanmaalaiselle yritykselle keväällä 2023. Valmennukseen kuuluu kolmen (3) tunnin ryhmäkoulutus sekä neljä (4) tuntia yrityskohtaista sparrausta. Valmennuksen tarjoavat yhteistyössä Pirkanmaan TE-palvelut, Pirkanmaan ELY-keskus, Tampereen kaupungin International House ja Konepajakoulu. Valmennuksen toteuttaa kansainvälisen rekrytoinnin asiantuntijaorganisaatio International Fox Agency.
Lue lisää valmennuksesta International House Tampereen verkkosivuilta ja ilmoittaudu mukaan!